Alimentatia in Postul Pastelui

Alimente de post
Pe parcursul acestei perioade sunt doar doua dezlegari la peste, de Buna Vestire, pe 25 martie, sarbatoare cu data fixa, si de Florii, pe 15 aprilie. Dar, chiar si in postul Pastelui, organismul are nevoie de o alimentatie diversa, bogata in vitamine, minerale si fibre alimentare, atat de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavara. Pentru ca pe toata perioada postului sunt interzise cu desavarsire carnea, ouale si lactatele, care constituie hrana de baza in cea mai mare parte a anului, persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale, de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi. La mare cautare, in toata aceasta perioada, vor fi legumele si fructele, bun prilej pentru comercianti sa creasca preturile nepermis de mult, asa cum se intampla intotdeauna la noi din dorinta de castig mare si rapid, fara ca cineva sa-i poata opri, explicandu-le ca ceea ce fac ei nu-i fapta crestineasca. Pentru ca in perioada postului organismul sa nu sufere, trebuie consumate fructe si legume bogate in proteine, asemanatoare proteinelor animale.
Atentie! Vitamina B12 va lipsi din alimentatia persoanelor care vor tine tot postul deoarece se gaseste numai in produsele de origine animala. Carenta de vitamina B12 duce la oboseala, palpitatii, dificultati de concentrare. Se recomanda ca in aceasta perioada sa se ia un supliment de vitamina B12.
Postul insa nu inseamna numai abtinerea de la mancare, ci si retinerea de la anumite distractii sau obiceiuri nu tocmai ortodoxe, precum fumatul si consumul de alcool. In timpul postului, pentru purificarea spirituala, se recomanda rugaciunea si faptele bune. Insa, mai presus de abtinerea de la mancarea de dulce si alte obiceiuri care nu-i afecteaza pe cei din jur, un bun credincios, iubitor de liniste si armonie, ar trebui sa-si tina, in aceasta perioada, gura.