Bors de Sfecla Rosie, cu Grausor
Ingrediente:
1-2 buc. sfecla rosie,
1 buc praz,
1 morcov,
1 radacina de patrunjel,
1 pastarnac,
1 telina mica,
1 ceapa potrivita,
1 legatura ceapa verde,
1 legatura stevie,
1 legatura hasmatuchi (asmatuc),
1 legatura marar,
1 legatura grausor (untisor),
3-4 cartofi,
1/2 litru bors de putina,
sare,
Preparare:Se pune la fiert apa (cam 1 litru) cu sare. Cand apa clocoteste se adauga pe rand: ceapa si prazul, apoi leguminoasele taiate cuburi, cartofii. Dupa ce dau 2-3 clocote se adauga sfecla data pe razatoare. Cand cartofii sunt aproape fierti se adauga verdeturile tocate, oprindu-se putin patrunjel pentru presarat in farfurie. Se adauga imediat dupa verdeturi borsul fiert.
Se serveste cu patrunjel verde si leustean proaspat tocate, presarate in farfurie!
Timp preparare:50 minute.
Ciorba cu Gogosar Murat
Ingrediente:
2 buc ceapa
3 catei usturoi
1 morcov (mai mare)
1 patrunjel
1 legatura mica patrunjel verde
50 ml suc rosii
3-4 cartofi mai mari
2 gogosari murati
1 lingurita bors magic (praf de la pliculet, sau 1 cana bors proaspat)
sare,
ulei
Preparare:
Curatam toate legumele. Dam pe razatoarea fina ceapa si usturoiul. Morcovul si patrunjelul il taiem rondele iar cartofii cubulete. Pe 50 ml ulei calim ceapa si usturoiul razuit, marcovul si patrunjelul taiat rondele. Turnam apoi 2 l apa rece si cand da in clocot adaugam gososarii murati taiati cubulete si cartofii si lasam la fiert.
Cand sunt fierte punem 50 ml suc de rosii potrivim de sare si lasam sa mai fiarba circa 5 minute. Acrim cu borsul proaspat sau praf, lasam sa mai dea un clocot si presaram cu frunze de patrunjel tocat.
Supa de cartofi
Ingrediente:
500g cartofi, 2 morcovi, 1 pastarnac, 1 radacina patrunjel, jumatate de telina, 2-3 rosii, 2.5l apa, 1 ceapa
Instructiuni:
1 ) Curatam, spalam bine zarzavatul si-l taiem cubulete mici, tocam ceapa si le punem la fiert.
2 ) Dupa ce s-au fiert pe jumatate, adaugam si cartofii taiati in cuburi mici.
3 ) Cand cartofii sunt aproape fierti, punem rosiile curatate de pielite si seminte, taiate in felii. Daca nu avem rosii putem pune bulion sau suc de rosii.
4 ) Lasam sa mai dea putin in clocot.
Cand servim, presaram deasupra patrunjel verde tocat marunt.
Se poate adauga si o lingura de untdelemn, cand punem cartofii.
Supa de zarzavaturi
Ingrediente:
4 morcovi, 2 cepe, 2 cartofi, un dovlecel, o varza dulce mica, 2 ardei grasi, 1 ceasca de orez sau fidea, 2 cesti suc de rosii, patrunjel, sare.
Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam zarzavaturile si le punem la fiert in 3 l de apa.
2 ) Dupa ce da in fiert punem orezul, apoi sucul de rosii. Daca folosim fidea, o punem cu 10 minute inainte ca supa sa fie gata.
3 ) Potrivim de sare si putem adauga si putin zahar dupa gust.
4 ) La sfarsit presaram verdeata tocata marunt.
Din zarzavaturile ramase putem prepara o salata.
Ciuperci umplute cu garnitura de hrisca
Ingrediente:
10 bucati ciuperci proaspete
1/2 ceapa
5 linguri ulei
2 lingurite zarzavat pentru ciorba
1 lingurita sos iute
1 lingurita faina
sare, cimbru
Sos:
2 linguri unt sau margarina
1 lingura faina
2 catei de usturoi
1+1/2 ceasca supa de legume
sare, piper, rozmarin, foaie de dafin
Hrisca:
1 cescuta hrisca
sare, piper, foaie de dafin
o lingura zarzavat de ciorba
o ligura pasta de tomate
3 linguri ulei
Mod de preparare:
Spal ciupercile, scot coditele separat. Asez ciupercile intr-un vas de Yena uns cu ulei. Calesc ceapa, adaug coditele taiate marunt, zarzavatul si sosul iute, faina. Condimentez, umplu ciupercile cu aceasta compozitie.
Pregatesc sosul: Topesc untul sau margarina, adaug faina, usturoiul, omogenizez, condimentez, adaug supa. Las sa se lege sosul, apoi il torn peste ciuperci. Dau vasul la cuptor pentru 35-40 minute.
Hrisca se lasa la muiat 2-3 ore, apoi se fierbe o parte de hrisca si 5 parti apa cu putina sare. Fierbe aproximativ 30 minute, pana scade apa. Incorporez zarzavatul, uleiul, condimentele. Las pe foc 5 minute mestecand mereu.
Timp de preparare:
1 ora si 30 minute .
Zacusca
Timp de preparare:
4 ore (complexitate medie)
Ingrediente:
5 kg vinete
2 kg ardei gras rosu,capia rosu sau gogosari rosii
2 kg rosii sau suc de rosii
1 kg ceapa
1 l ulei(puteti pune si mai putin daca nu va place prea grasa)
Optional puteti adauga si 2-3 morcovi rasi sa dea dulceata sau cateva ciupercute taiate feliute
Eu de regula fac separat cate putin din fiecare...
Mod de preparare:
Vinetele ,ardeii se coc,se curata si se lasa la scurs. Rosiile se oparesc , se decojesc si dupa preferinta se toaca marunt sau se vor toca la blender.Ceapa se curata,se spala si se toaca marunt.
Uleiul se pune la incins,se adauga ceapa si se lasa sa fiarba.Urmeaza rosiile tocate marunt sau sucul de rosii si se mai lasa la fiert,dupa care se adauga ardeiul tocat si se lasa sa fiarba in continuare.
Spre sfarsit se adauga vinetele si se condimenteaza dupa gust(foi de dafin sare, piper, cimbru, tarhon, busuioc, ienibahar ).
Zacusca se fierbe la foc mic,amestecandu-se mai des pentru a evita lipirea pana cand uleiul se ridica deasupra si se obtine consistenta dorita.
Eu pastrez zacusca in doua variante :
1) In cutiute din plastic la congelator.Se pastreaza foarte bine .
2)Puteti fierbe borcanele la bain marie 2 ore,iar daca doriti le mai puteti introduce la cuptor pentru a prinde o crusta deasupra(pentru a fi protejata compozitia impotriva mucegaiului).Se capseaza sau se leaga bine borcanele pentru iarna.
Snitel de soia cu rozmarin
Timp de preparare:
1 ora
Ingrediente:
snitel de soia
o ceapa
50 ml vin alb
sare, piper boabe, o foaie de dafin, rozmarin
ulei
faina,apa minerala, sare, piper macinat
Mod de preparare:
Fierb snitelul in apa cu ceapa, vin,condimente.Scurg snitelul in prosop. Din faina, apa minerala, sare, piper,rozmarin macinat, obtin o compozitie ca de clatita.Trec fiecare snitel prin coca, prajesc pe ambele parti in ulei incins. Uscam pe servet de hartie. Servim ca apeitiv cu legume,masline sau salata, ori alaturi de piure,cartofi prajiti, etc.
Coliva
Timp de preparare:
3 ore
Ingrediente:
1 kg arpacas
1,5 kg miez de nuca
250 g stafide
300 g zahar sau dupa gust
esenta de lamaie,portocala,rom,migdale dupa gust
2-3 pliculete zahar vanilat
200 g biscuiti pisati
zahar pudra,cacao,nuca de cocos ,bomboane pentru ornat
Mod de preparare:
Saptamana trecuta am facut pomenirea de 10 ani a bunicii materne atat la noi la biserica,acasa cat si in judetul Calarasi unde este inmormantata. Bunica a fost ,este si va ramane ingerul meu pazitor,cea care m-a salvat ,m-a readus la viata anul acesta pe 18 februarie cand era sa mor in urma formarii unui edem cerebral puternic si a catorva accidente vasculare datorate citostaticelor. Dumnezeu m-a intarit ,mi-a dat putere pentru a putea merge ,ma simt linistita si in mod sigur si bunica a fost fericita sa ma vada.
De la bunica mea Dumnezeu sa o aiba in paza am invata ca seara inainte de a merge la biserica ,graul se alege,se curata de impuritati ,se spala in 9 ape caldute numite cele 9 cete ingeresti,dupa care se pune la fiert in cca 3 l apa.
a inceput focul trebuie sa fie mai puternic,apoi se fierbe la foc mic cu grija sa nu se lipeasca.In timpul fierberii graul nu se amesteca cu lingura ci doar se misca cratita ,oala .Cand a scazut apa complet se adauga zaharul,amestecandu-se usor cu lingura de aceasta data si se fierbe la foc mic pana a inflorit graul ,iar apa,siropul format a scazut.
Dupa ce s-a oprit focul,graul fiert se rastoarna in alt vas (sa nu fie din material plastic) ,se presara deasupra nuca macinata si se acopera cu un prosop curat si umed pentru a impiedica uscarea,prinderea unei cruste deasupra .
Dimineata la prima ora se amesteca cu zaharul vanilat,esentele,cateva linguri din biscuitii pisati, stafidele, cateva bombonele,se aseaza pe platouri si se orneaza cu biscuiti pisati,cacao,zahar pudra,nuca de cocos, bomboane.
Fasole scazuta
Timp de preparare:
1 ora si 30 minute
Ingrediente:
300 g fasole (boabe mari)
1 ceapa
1 foaie de dafin
1 lingura zarzavat de ciorba
1 lingura sos iute
1 lingura pasta de tomate (sau un paharel de suc de rosii)
50 ml ulei
sare, cimbru
marar si patunjel verde
Mod de preparare:
Moi fasolea de seara pana dimineata. Fierb cate 5 minute si schimb apa de 3-4 ori, apoi o fierb 20 minute la oala sub presiune.Calesc o ceapa, adaug fasolea, zarzavatul, sosul iute, putina zeama in care a fiert fasolea, las sa scada. Adaug pasta de tomate sau sucul de rosii, condimentez. Presar cu verdeata. Servim cu muraturi.
Ciuperci la cuptor
Ingrediente:
Ciuperci mijlocii ( in functie de cate portii dorim sa facem, socotind de regula 3 - 4 ciuperci de persoana ), putina margarina, sare si piper dupa gust.
Instructiuni:
1 ) Curatam ciupercile, indepartand piciorusul si partea exterioara a palariei, apoi le spalam bine. La urma le putem clati cu apa in care am pus putina zeama de lamaie, pentru a nu se innegri.
2) Asezam ciupercile intr-o tava, puse unele langa altele. In fiecare palarie presaram putina sare, piper si punem margarina cat un bob de mazare
3 ) Le tinem la cuptor pana se inmoaie.
Le servesim fierbinti.
Piciorusele le putem toca nu prea marunt si cali in putina grasime. Dupa ce le-am calit, umplem cu ele fiecare ciuperca. In acest caz, nu mai trebuie sa punem margarina separat.
Salata de orez
Ingrediente:
1 ceasca de orez, 4 ardei grasi, 4 rosii mari bine coapte, 4 cepe potrivite, otet, 1 legatura de marar, sare, piper.
Instructiuni:
1 ) Alegem si spalam orezul, apoi il firbem cu apa si sare.
2 ) Dupa ce s-a fiert se pune intr-o salatiera.
3 ) Rosiile crude si ardeii copti se taie marunt, la fel ceapa si mararul.
4 ) Amestecam si potrivim de sare si piper.
Putem pune si putin ulei.
Tarta de cartofi
Ingrediente:
1 kg de cartofi
1/2 pahar de ulei
rozmarin
sare si piper
1/2 pahar de ulei
rozmarin
sare si piper
Cum se procedeaza:
Se spala cartofii si se rad.
Se incalzeste uleiul cu rozmarinul si se varza jumatate din el intr-o tava.
Se aseaza cartofii in tava.
Din restul uleiului de scoate rozmarinul, apoi se toarna peste cartofi.
Se lasa la cuptor 30 de minute.
Se spala cartofii si se rad.
Se incalzeste uleiul cu rozmarinul si se varza jumatate din el intr-o tava.
Se aseaza cartofii in tava.
Din restul uleiului de scoate rozmarinul, apoi se toarna peste cartofi.
Se lasa la cuptor 30 de minute.