Datinile de Crăciun sunt pregătite cu mult înainte, odată cu Postul Crăciunului (15 noiembrie), când încep să se constituie cetele de colindători şi se învaţă colindele ce vor fi rostite în timpul marii sărbători.În Ajunul Crăciunului vine preotul cu icoana Maicii Domnului, la toate casele creştine să binecuvânteze masa de Crăciun. Familiile îl întâmpină cu o lumânare aprinsă.Poate cel mai important moment în derularea sărbătorii Crăciunului este Seara de Ajun, atunci când se pregăteşte o masă specială, cu douăsprezece feluri de mâncare, numită “Masa de Ajun” - pregătită cu meniul tradiţional, de post – doi colaci în mijlocul mesei, plăcinte cu mere, peşte, bureţi, bob, com pot de prune afumate, grâu fiert, prajituri şi vin.
După miezul nopţii vin şi sarmalele, răciturile, friptura de porc, cârnaţul de casă şi rachiul. Tot acum încep şi colindele, în cadrul cinei sfinte, un loc de cinste ocupându-l coliva. În seara de Ajun se instalează şi împodobeşte bradul, iar cei mici îl aşteaptă pe Moş Crăciun care le va aduce daruri.Tot in aceasta seara sfinta se string grupuri de copii care merg si colinda pe la casele oamenilor vestind bucuria Nasterii Domnului oamenii rasplatindu-le colindele cu mere,nuci,colacei,si banuti.