·
Anorexie - contra lipsei poftei de mancare (inclusiv la
convalescenti si la anorexicii cronici) se mesteca doua-trei frunze, crude sau
uscate, pe stomacul gol, cu cateva minute inainte de masa. Este un leac popular
care nu da gres.
·
Arterita, ateroscleroza - trei maini de frunze de tarhon se taie
marunt, se pun intr-un borcan si se acopera cu jumatate de litru de otet de
mere, lasandu-se sa stea astupat vreme de 7 zile. Se filtreaza si se bea pe
stomacul gol cate un paharel inainte de masa.
·
Ascita - se mananca frunze de tarhon crude, pe stomacul gol,
minimum 7 frunze pe zi.
·
Batranete - frunzele de tarhon, tocate fin si puse in salata de
cruditati sau adaugate in ciorbe, dupa ce s-au racit, au efect intineritor. Ele
ajuta la regenerarea ficatului, reduc colesterolul, curata vasele de sange si
au efect antireumatic.
·
Cancer - in dietele cu cruditati anticancer, condimentarea cu
tarhon a salatelor si ciorbelor catalizeaza procesul de vindecare. S-a observat
la populatiile care consuma din belsug aceasta planta o reducere a incidentei
cancerului gastric si intestinal.
·
Cancer gastric - trei maini de tarhon proaspat se dau prin masina
de tocat (sau se zdrobesc in mixerul electric, dupa ce am adaugat putina apa),
dupa care se storc bine intr-un tifon. Sucul astfel obtinut se bea imediat cu o
lingura, pe stomacul gol. Cura tine minimum o luna. Sucul poate fi conservat vreme
de 12 ore, la frigider (4°C).
·
Colecistita, colici biliare - peste o lingurita de frunze uscate
sau doua lingurite de frunze proaspete se toarna o cana de apa fierbinte si se
lasa sa infuzeze 20 de minute. Se bea fierbinte, pe stomacul gol. In
colecistita cronica este mai bun maceratul - in loc de apa fierbinte folosim
apa rece in aceeasi cantitate si lasam la macerat, la temperatura camerei,
vreme de patru ore, frunzele bine maruntite cu apa.
·
Colita de putrefactie - trei zile la rand nu se mananca decat
fructe si legume proaspete (eventual foarte putina paine) si se consuma supe de
legume condimentate din belsug cu tarhon. Inainte si dupa fiecare masa se
mesteca 2-3 frunze de tarhon.
·
Dinti (pastrarea integritatii dintilor) - s-a observat ca
persoanele care consuma frecvent tarhon crud (netrecut prin foc) au o dantura
mai sanatoasa. Tarhonul, se pare, protejeaza dintii impotriva aparitiei cariei
dentare si tartrului, intarindu-le, de asemenea, si radacina.
·
Dureri de dinti - o mana de tarhon (cu tot cu radacini) tocat se
pune intr-un borcan si se acopera cu otet, se astupa si se agita bine (30 de
minute). Se scoate apoi tarhonul, se mesteca putin in gura si se tine in locul
dureros.
·
Dureri gastrice, gastrita - atunci cand durerile apar dupa masa,
leacul este o cana cu ceai de tarhon: 1-2 lingurite de tarhon se oparesc vreme
de 15-20 de minute cu o cana de apa clocotita. Se bea cu inghitituri mici.
·
Tulburari de crestere la copii manifestate prin: deficiente de
vorbire, pubertate precoce, diferite tulburari hormonale - ideala este o
cura de o luna, in care se beau inainte de fiecare masa 3 lingurite de suc.
Daca nu avem la dispozitie tarhon proaspat, se foloseste un macerat din tarhon
uscat in otet de mere: peste 10 linguri de tarhon bine maruntit se pun 40 de
linguri de otet de mere si miere. Se lasa la macerat doua saptamani, dupa care
se filtreaza. Se iau 3-6 lingurite din acest otet medicinal inainte de fiecare
masa.
·
Reumatism, dureri reumatice - peste trei maini de tarhon maruntit
se pune un litru de rachiu de drojdie. Se astupa, se lasa la macerat o luna,
dupa care se filtreaza. Se iau in fiecare zi 5 linguri din acest preparat
diluate in apa. Cu acest preparat se fac si frectii pe locurile dureroase.
·
Sughit - peste o lingurita de tarhon se pune o jumatate de ceasca
de apa fierbinte. Se lasa cateva minute, dupa care infuzia astfel obtinuta se
bea calda, inghititura cu inghititura.
·
Valori crescute ale colesterolului (dislipidemie) - cu 15 minute
inainte de fiecare masa, se consuma 3-4 frunzulite mature de tarhon,
mestecandu-le bine inainte de a le inghiti.
·
Viermi (paraziti) intestinali - trei maini de tarhon nemacinat se
pun cu jumatate de litru de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza.
Maceratul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se
opareste cu inca o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa la racit si se
filtreaza. Se combina cele doua extracte, obtinandu-se un ceai care se bea in
doua reprize - jumatate din cantitate dimineata si jumatate seara. Tratamentul
se repeta zilnic, vreme de doua saptamani. Este valabil pentru ascarizi, oxiuri
si tenie.
Extern:
·
Dureri de cap - doua maini de frunze proaspete de tarhon se pun
intr-un borcan si se acopera cu spirt indoit cu apa; se astupa si se lasa la
macerat 10 zile. Se filtreaza apoi si se pun in sticlute. Se maseaza cu acest
preparat ceafa, fruntea si tamplele.
Cateva secrete
·
In ciorbe si supe nu se pun frunze de tarhon albastrite, pentru ca le
strica gustul.
·
Tarhonul este adesea folosit in preparatele din carne, deoarece le
diminueaza toxicitatea si le face mai usor de digerat.
·
O ramurica de tarhon pusa in otet ii da acestuia un gust mult mai bun si
asigura pastrarea indelungata.
·
Pentru persoanele care au regim fara sare (in boli cum ar fi
hipertensiunea, ischemia cardiaca, hipertiroidia), tarhonul este cel mai bun
inlocuitor al acesteia.
·
Prezenta tarhonului in mancare o face mai satioasa si mai digerabila.
·
Tarhonul este un condiment salvator pentru bucatari, deoarece cateva
frunze de tarhon pot schimba total gustul unei mancari fade.
·
Tarhonul se pune la uscat in buchete, care se atarna de o sfoara. Din 4
kilograme de tarhon umed se obtine un kilogram uscat.
Magie
In medicina magica i se atribuiau tarhonului virtuti
purificatoare, el putand sa scoata rautatea din trupul bolnav. Cand bolnavul nu
mai dadea semne de intremare si nu mai putea manca, i se dadea sa bea pe inima
goala zeama proaspata de tarhon, ca sa scoata rautatea si sa-i vina puterea.